WENSPLEIN VOOR VREDE

 

In mei 2008 werd een Vredeskunstwerk geplaatst op het Wensplein voor Vrede bij de Muiderkerk, Linneausstraat 37, Amsterdam.

Opdrachtgever:    Muiderkerkgemeente Amsterdam

Uitvoerenden:        Trinette Scheper en Elly van den Hout

Onthulling:               17 mei 2008, door Gerdi Verbeet, voorzitter Tweede Kamer

 

Het Wensplein voor Vrede is een plein met een symbolisch kunstwerk, dat multifunctioneel in de openbare ruimte aanwezig is. Een plein waar mensen uit alle lagen van de bevolking hun gedachten over vrede, vrijheid en samenleven terug kunnen vinden.

 

Er is gekozen voor een cirkelvorm, in vele culturen het symbool voor oneindigheid. Deze cirkel is gevormd als een uitvergroot collier en ligt als een toevallig neergelegd sieraad op het plein. In dit collier zit een markante knoop als symbool voor de integratieproblematiek.

 

Het kunstwerk is gemaakt van staal, voorzien van een antracietcoating. Er worden in totaal ca. 36 kleurrijke kunststof “juwelen” op het collier bevestigd. Hierin zijn vredeswensen zichtbaar. Deze wensen zijn opgeschreven door mensen uit de buurt: scholen, moskeeën, zorgcentra en passanten hebben met hun wensen een interactief aandeel in dit vredeskunstwerk.

 

Dit kunstwerk staat, zij het op zichzelf, duidelijk aanwezig in de openbare ruimte en vraagt aandacht als kunstwerk met een boodschap. Ook is dit kunstwerk bedoeld als ontmoetingsplaats en markeringspunt.